Challenge: Live below 1000 $

2018 is over.

So the other day I made room for a new chapter in my personal finance Excel Book. The name of the chapter was 2019.

Just for fun I would throw some numbers around. I don’t know why. But it kind of surprise me that if could cut back my spending even further. I would be quiet close to have enough money a year from now.

In 2018 I have been spending around 10.000 DKK/month (1500 $). And if I subtract my student loan payment, and some work related expenses. My spending is around 8.000 DKK/month (1200 $).

I have then decided to try live a month for less than 6.500 DKK (1000$). I know that Jakob Lund Fisker from earlyretirementextreme.com, has a yearly budget on 7.000 $/year. And being active on various forums. I hear about people who has Monthly budgets below 3000 DKK (500 $). I think it is very inspiring to hear people living on very low budgets.

Starting a Fresh New Year

So I thought to myself. Why not just try to start 2019 with a monthly spending significant lower than my previous years. If im able to only spend 6000 DKK (950 $), I can then subtract all of my job related expenses and my monthly student loan payments. Which means I’m more likely to have expenses for 4500-5000 DKK (800-900 $). And that would be around 30-40 % less than my previous years. If I don’t feel like spending that little, I can just spend more the next month. My theory is that no matter how little I spend, it will not affect how happy I’m. So why not just try to spend way less than normal. At least just for a month.

With expenses around 4500-5000 DKK/month (800-900 $), my annual expenses will be something like 50-60.000 DKK (9.000-10.000 $). And if we multiply that with 20, I will need around 1-1.200.000 DKK (150.000-180.000 $). And with some leverage I think I can hit that number in 2019.

Even with no rate of return I should be able to go from 600.000 DKK (90.000 $) (my current statement) to 1.000.000 (150.000 $) in 2019. With 200.000 DKK (30.000 $) from my own pocket, and 200.000 DKK (200.000 $) leverage.

Budget For January

My payments this month (January 2019) looks like this:

Rent: 2350 DKK (400 $)

A-kasse (Salary insurance): 1344 DKK (200 $)

SOS (Children charity): 235 DKK (40 $)

Student loan: 1005 DKK (180 $)

Internet: 219 DKK (40 $)

Food: 600 DKK (100 $)

Laundry (half-year payment): 400 DKK (80 $)

Fuck up money: 600 DKK (100 $)

Total: 6155 DKK (950$) 

This is what I “budget” to spend for January 2019. The biggest difference will be how much I spent on food. I’m sort of frugal according to how I spent my money on food. But it is definitely a place where I can save money.

I have read about how Jakob Lund Fisker is shopping at exotic grocery centers. To buy big bags of rice, beans and onions as the core of his food. And I have checked the prices at my local shop called “Asia Bazar”. If I buy 5 kg of rice, 3 kg of beans and a large sack of onions, I will approximately spent around 160-180 DKK (30 $) and that food will last for 10 days, ish. (Yes I eat a lot).

I will make a weekly update, on how things are going.

And feel free to join me, and let me know how you are doing as well.

Back To the Roots

In Denmark we have this luxury of free education, and being paid while doing so. I think that a student who is above 18 years and is living on their own, gets around 5500 DKK/month (800 $).

What I’m trying to say here is that there is a lot of young people who spent less than 1000 $ a month.

I kind of did that myself when I studied as a building constructor. But I did manage to get 100.000 DKK (15.000 $) in student loans. It was first at the very end of that education that I had a totally mindshift about money and freedom. It happen when I read mrmoneymustache.com for the first time.

1 $ Traffic of Your Choice?

I’m came up with this fun experiment. From this day on I’m going to sell sponsors for every blog post I make.

The first sponsor is going to cost 1 $. The next will cost 2 $, the third 3 $ and so on.

You will get a headline, 50 words and a link for your site at the bottom of a blog post.

I think the average page views a day is around 50, and on the best days they are around 500.

If you would like the very first spot for 1 $ let me know by writing me on:

Loui@wannabewalden.com

10 thoughts on “Challenge: Live below 1000 $”

 1. Hey Loui. Det er et spændene projekt du har givet dig i kast med, jeg har selv eksperimenteret en del de seneste år med at få mine faste omkostninger ned, og jeg ligger nogenlunde på dit niveau, men vil nok os kunne nærme mig de 7000-8000kr hvis jeg blev bedre og mere struktureret omkring mad indkøb. Jeg har os undersøgt omkring hvilke fordele det ville kunne give mig med at købe større mængder, ris, bønner, linser mm. Hos indvandre butikker i mit område(Aalborg) har jeg ikke været heldige endnu at finde løsninger som har kunne give en besparelse som gav mening. Ifht, dit budget har du vidst skudt papegøjen når det kommer til husleje ? men jeg undrede mig lidt over der ikke indgår forbrug af strøm, varme, vand mm. ? Jeg følger dit eksperiment spændt, da jeg kan identificere mig en del med din situation på mange punkter. Held og lykke

  1. Hey Anders..
   Stærkt! Godt gået med budgettet! Men kan det virkelig være rigtig at der ikke er nogle bazare i Ålborg? Synes jeg lyder lidt vildt.

   Min husleje er af en eller anden grund lidt lavere i den her måned end den plejer at være. Tror normalt at jeg giver lidt over 3000 kr, og det er uden el. Men det skulle meget gerne være med vand og aconto varme. Men ja – har det virkelig luksus over min Nørrebro lejlighed.

   Fedt! Så for vi jo nok holdt kontakten.
   Vi snakkes

   1. Hey Loui.

    Ja, og budgettet skulle gerne komme yderligere 1500kr ned i løbet af i år, eller næste år. (Så er boligen gældfri) Dvs. 6000-7000kr mdr.

    -Hvad der så kommer til at ske derfra, er jeg lidt i tvivl om, jeg påtænker evt. at kører semi-retirement de efterfølgende næste cirka 5 år ?
    -Herefter vil jeg kunne undersøge mulighederne for fuld FIRE i udlandet, men det er så langt ud i fremtiden at jeg ikke er afklaret endnu.

    Altså jeg undersøgte mulighederne for at foretage stor-indkøb af kikærter, linser osv. i invandrebutikker, og jeg må indrømme at jeg ikke har undersøgt alt i byen, men at de 3 steder jeg var hos, var der ikke stordriftsfordele at hente. Jeg kan ikke huske forskellen, men syntes ikke den var betydelig. Jeg prøver for så vidt muligt også at komme op omkring de cirka 80% økologi(+/-), og så vidt jeg husker var udvalget også begrænset hvis man har det fokus. Men måske jeg skal søge bredere, og lave lidt mere grundig research.

    Har du regnet på din besparelse ved at købe f.eks. 5 kg ris, kontra 500g/1kg?

    Fantastisk mht. din boligudgift, det er jo vildt så stor en procentdel som forsvinder hvert evig eneste år på den post, hvis man ikke er opmærksom på at få den minimeret/tilpasset ens reele behov.

    Mvh. Anders

    1. Hey Anders!

     Stærkt med gældfri bolig.
     Har du set mmm’s nye youtube kanal med hans søn?
     Der snakker han om hvad det vil betyde at have et udbetalt hus.

     Tag at tjek det ud her: https://www.youtube.com/watch?v=6sVMQO4_MJo&t=9s

     Jeg synes det var tankevækkende.

     Og sejt med semi retirement! Jeg går også konstant med tankerne om hvordan man twiste det hele lidt.

     Altså jeg har lavet nogle beregninger i hovedet. Og der var noget at spare ved at købe stort ind. Men det er lige så meget den praktiske del. Hvis jeg altid har noget mad stående herhjemme, vil jeg være mere tilbøjlig til at lave det. Frem for et eller andet dyrt, usundt og hurtigt.

     Ja, boligen betyder meget. Plejer altid at sige til folk at hvis de kan minimere deres omkostninger på bolig, transport og mad, så er de 80 % af vejen. De sidste 20 % er lidt mere fine tuning.

     God vind kompan,

     Loui

     1. Hey Loui.

      Nej, jeg havde ikke set den tidligere. Men ja, det er ved at være en del år siden jeg er kommet over det punkt – større er bedre. Jeg har boede på langt over dobbelt så mange kvm2, og jeg følte mig ikke lykkeligere, til gengæld hadede jeg alt det ekstra rengøring det medførte med alle de rum og alt det plads. Kombinationen af de tanker, og en bevidsthed af hvor stor en % af mine udgifter som var forbundet med bolig, fik mig til at tænke nyt.

      I mit tilfælde drejer det sig om en 2 værelses andelsbolig, jeg har stort set udelukkende valgt løsningen ud fra et økonomisk perspektiv, og en betragtning omkring hvilke kvm2 behov jeg reel set har, geografiske behov jeg har. Hvis det derudover viser sig at være en god investering er det kun et plus.

      Jeg har undersøgt det lidt nærmere med storkøb, og jeg fandt faktisk en 5kg basmati ris til 50kr, så priserne ligger nok nogenlunde samme sted. Med min fag baggrund som kok, har jeg nok bare nogle lidt for stive vaner og holdninger når det kommer til mad, og det er virkelig et område hvor jeg kan have svært ved at gå hele vejen i forhold til kompromis, sat overfor mine overbevisninger. Men du nævner en anden ting som jeg faktisk ikke har tænkt over, det psykologiske element i at det er langt nemmere/bekvemmeligt at bruge det man har, end at skulle ud og finde her og nu løsninger(hvilket ofte og nemt kan resultere i dyrer løsninger.

      Når det er sagt er jeg ret overbevist omkring at mit madbudget er betydelig lavere end rigtigt mange andre mennesker, jeg har ingen problemer med at ligge på de omkring 1500kr mdr. Men indimellem stikker det lidt af for mig, og jeg får en eller anden ide om jeg skal lave et eller andet helt specifikt, eller eksperimentere med noget konkret.

      Jeg følger fortsat dit forsøg i spænding, og ser frem til flere updates, når der er nyt at berette 🙂

     2. Badass med baggrund som kok! Det er sejt!

      Lyder som om en bolig situation er helt perfekt og meget velovervejet. Kan kun nikke genkendende til den fede følelse af nærmest aldrig at gøre rent. Og når det endelig skal gøres tager det måske 30 min, max.

      Præcis .. Hvis jeg ved at mere eller mindre har det jeg skal bruge til at lave mad derhjemme (I mit tilfælde: Ris, bønner og lidt grøntsager) så er det faktisk næsten lettere bare at tage hjem at lave det. Også løber man jo hurtigere tør hvis man har en 1 kg’s pose ris, i stedet for 5 kg. 😉

      Tror også mit normale madbudget ligger på omkring 1500 kr/md, men eksperimentere lidt den her måned og se om jeg kan leve for lidt mindre. Desværre har der været lidt uforudsete udgifter. Så jeg er ikke sikker på at jeg kommer i mål med min lille challenge. Desværre.

      Vi snakkes kompan,

      Loui

 2. Hi Loui,

  I wish you good luck in your endeavors! I’m sure you can pull it off.

  Just a thought: Don’t you have a smartphone with Internet on it? Do you need to pay 219kr for Internet?
  I pay 99kr with Oister and get 30gb/month. Of course you can’t stream netflix all night long with that amount of data, but I’m pretty sure it should cover the basics for most people.
  You can share your phones Internet with your computer/tablet. That would save you 119kr/month ?

  1. Hey Nick!
   Always nice to have a comment from you. I have had the same thought. The only mobile i have now is one provided by my work. So I dont have a private one. But if I stopped working that would be a good solution.

   Do you only have your phone ?

   All the best

   1. No, but I have the luxury of paid Internet via my employer. I was just thinking that since I have 30gb data on my phone that I never use, I’m sure I could technically live without my “landline” Internet.
    That being said, my kid probably stream more than 5gb data per day, so it’s not a viable solution for me, long term. But I don’t imagine you stream Peppa Pig 3 hours per day? ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *